Bledar Koçi/ Guri i vendit tim (cikël me poezi)

Bledar Koçi/ Guri i vendit tim (cikël me poezi)

Bledar Koçi. Ndoshta nuk ishte nevoja për ta prezantuar, pasi ai tashmë është një poet i formuar, i konsoliduar në origjinalitetin dhe stilin e vet krijues, pasi ka botuar dy vëllime poetikë, “Pyesni zogjtë” dhe “Stina e qeshive” dhe ka po kaq poezi të tjera të hedhura në rrjetet sociale që presin të botohen për një lexues më të gjerë.

 

Por po e prezantojmë për dy arsye të tjera: E para, se vjen për herë të parë në kategoritë dhe rubrikat e e gazetës online “Orakujt e Tomorrit” dhe, e dyta, sepse ai është me origjinë nga ato treva (nga Prishta) që ka si objekt dhe operon gazeta “Orakujt e Tomorrit”.

 

Bledar Koçi është një poet lirik. E nisi rrugëtimin poetik shumë i ndrojtur, me disa poezi të shkurtra me tematikë plagën e kohës, emigracionin, të cilat u bënë tekste këngësh, gjithësesi të sukseshme dhe që zunë vend mirë.

 

Ishin këto shkëndijat e para, por edhe ndihma dhe inkurajimi i poetit të ndjerë, Demir Gjergji, të cilit i kishte rënë në sy prirja dhe talenti i djaloshit të ri, që ai të gjente rrugën e tij.

 

Më poshtë, duke i uruar Bledarit suksese në rrugën e gjatë poetike, po paraqesim, “ç’na ka zënë dora”, një tufë poezish të tij:

 

GUR I VENDIT TIM

 

Kryet ulur fshatit zbrita

e kaptoj të fundit mur,

te burimi ndanë përroit,

hodha çantës dhe një gur.

Një barrë plumb preu gjunjët

teksa pret një rrugë e gjatë,

përshëndet atij mëngjesi,

vesënjomur një lofatë.

Peshon malli dhe jo guri

të kërrus e shpinës ther,

ç’dhimbje kokën të kthesh pas

të vështrosh edhe një herë…

……

Çaj përmes autostradash

guri im ndihet i huaj

e prek lehtë, e ledhatoj

një Vendlindje, me të vuaj..

Je besnik e të ndjej timin

dhe i heshtur, me ty flas,

flet dhe ti tregon pareshtur

larg atje..  ku shpirtin ngas.

Si me lutje diç më thuaj,

(kaq i rëndë, sa ty, premtimi.)

“ Mbamë, por çomë sërish atje,

ndanë përroit te burimi… “

 

DOLLIA

 

Tek zjente një káde, dëng me bërsi

Deriçkës prej lisi ku zgjatej hardhia,

Filxhanët kercisnin, e derdhej raki,

Se zemrat e miqve i mbushte dollia.

“Gëzuar, të paça, .. pije me fund”

Shëndetin e mikut, nget zot’ i shtëpisë.

Një erë vjeshtake deriçkën përkund,

E lehur e Balos gëzohej avllisë.

Dhe nata hedh yje kur mali u mardh’

Këngën me iso kasollja s’e nxë,

Agimit të purpurt, ja.. dita po zbardh

Thërret dollibashi: “T’a pijmë edhe një.”

U pinë të fundit filxhanë me raki

Mbështetur një káde ku zjente bërsia,

Dhe era e vjeshtës, përplot dashuri..

La pas në kasolle ku mbeti dollia.

 

 

SHTJELLË STUHIE

 

               – Xhevahir Spahiut –

 

Një vrundull er’ e marrosur

Ulet, ngrihet furishëm,

Fryrë, shfryn e xhindosur

Me shkulm uragani fuqishëm.

Humnerash ngjitet përpjetë

Mbi majën e majës-Tomorr,

Atje trazohet me retë

E zbret ortekut dëborë.

Vërshon poshtë në luginë

Përrenjve zajesh e gurë,

Mes strumbujsh rrufesh.. gjëmim,

Ngjizet, gatitet një Burrë.

Lartuar, derdhur gjigant

Një zëri, një fjale-tërmet,

Si shtjellë stuhie më ngjan

Flokshprishur i madhi Poet.

 

 

ERËMIM

 

Ç’aromë…

Ç’aromë atyre mureve!

Erëmójnë myshqet gurëve..

Erëmón portë e drunjtë.

Erëmójnë duart e nanásë mbi perde peróndave mbetur…

Erëmón dhe baltë e trëndafilit të vdekur.

(Ah, trëndafili.. që më ndiqte avllisë e gajasej  me mua)…

Erëmón tmerrësisht dhe një mën gjysmë  prerë, dimrash i mardhur.

Dhe kashtë e kasolles me thupra bri hënës varur.

Ç’aromë…

Ç’aromë atje!

Dhe unë erëmój…

Në çapa fëmije,

Mes tyre përmallur.

 

 

TRE YJE, TRE FRASHËRLLINJ

 

Rrëzë Kokojkës thosh një nënëz

Një ninullë  për tre kërthinj,

T’i lartojë me një këngëz

Tre të mençur frashërllinj.

Ç’i rrëmbeu stuhi e marrë,

E trishtoi Dangëllinë..

Kur tre yje mërgimtarë

Hoqën udhët për Janinë.

Pendëngjyer diell e lotë,

Ja, Naim’ i vjershërisë,

Një Abdyl shkëlqen mbi botë

Nëpër mall të Shqipërisë.

Dritëmbytur fle Stambolli

Njëqind vjet që ndrin e nxin

Njëmijë zjarre qiellit mblodhi

Prapë ska dritë…pa Shemsedin*.

Feks Kokojka në tre yje

Udhët mori në mërgim,

Ndizen netësh male, pyje,

Nga tre burra frashërllinj.

 

* Shemsedin – Sami Frashëri

 

 

VAJZA ARVANITE

 

Më derdhte qepallës

Vështrimin prej drite

Atje në ugare

Një vajzë arvanite.

Trup-vogla zeshkane

Avitej si ngjalë

Me buzë çuçuriste

“Ç’u bëshe vre djalë?

E unë kuqëloja

Në faqet si zjarri,

Ashtu si shalqijtë

Sërë-sërë te ugari.

Ajo, dhelpërushe,

Rrëshqanas mbi dhè,

Rrëzë veshit më fliste

“Sa vitra i ke?

Çalltisur mendoja

E druaja një frike

Si puthej, s’e dija..

Një vajzë arvanite.

Ç’të bëja, ç’ti thosha,

Se s’doja gjë tjetër.

Veç puthjes tek rendja

I verdhur si pjepër.

Dhe ika me vjeshtën

Ugarit, kaq vite

Me pengun që s’putha

Një vajzë arvanite.

Bledar Koçi

-Ç’u bëshe – Ç’u bëre

Sa vitra – Sa vite

 

 

SHKËMBI I SHERRIT

 

Gjigand.

Hijerëndë…

Nën supet ngrehur

Ti vetëm hedh vallen i ngrysur

Se s’flet me askënd.

Në sherr me erën?

Me shiun?

Me Zotat?

Me njerëzit?

….Currila argjend të rrjedhin

mbi gjoksin e heshtur.

Vigan.

Misterioz…

Në shekuj sherrxhi.

Fustanellës së gurtë,

veç gurët të flasin.

Me gjurmë stuhish.

Që përplasen me klithma,

dhe vdesin të ngrira

Tek ti.

 

 

KALAJA

 

Një currilëz të tharë dhe një mërmërimë dielli gjeta atje,

Dhe një xhind i etur që thekej pas murit..

U nguta t’a kap, më shkau përtej

Aty, n’ato mure

Legjenda e fundit.