Doli Laceja në Qaf’ të Martës / Thirri: “Ku ini, o djemtë e Backës!…

Doli Laceja në Qaf’ të Martës / Thirri: “Ku ini, o djemtë e Backës!…

 Çetat patriotike të Backës të viteve 1908 -1918

 

 

Fshati Backë në fillim të shekullit të 20-të ishte fshati më i madh i Skraparit me gati 500 shtëpi.

Është interesant se vetëm nga ky fshat në këtë kohë u krijyuan tri çeta komitësh, veç shumë backallinj të tjerë që ishin inkuadruar në çetën e Sali Butkës që vepronte në atë kohë në pjesën e Skraparit.

 

Një nga çetat më të mëdha të këtij fshati ishte:

 

Çeta e Lace Backës

 

Zote Backa*)

Ilmi Fetahu

Hajdar Muska

Selim Sejati

Bido Xhaferri

Xhemal Dida

Sajamit Feimi

Lame Dena

Nevrus Kamberi

Haxhi Jaho

Nurçe Murati

Cane Isufi

Ramiz Rrapo

Muharrem Jonuzi

Tajat Nuro

Tefik Zenuni

Isuf Saliko

Ago Dena

Idriz Taipi

Qazim Lame

Shibri Kajmaku

 

*) Pas vrasjes së Laces, komandën e çetës e mori Zote Backa

 

Çeta e Riza Kodhelit

 

Jaçe Qamili

Sali Isufi

Hahmet Rustemi

Hyso Mimimi

Hatem Hyso

Mustafa Sakua

Avdulla Hasani

Tefik Lame

Sadik Isufi

Adem Tushe

Fetah Laçe

Fetah Hasimi

Taip Nazifi

Murat Shaqiri

Dashe Jemini

Bako Muke

Mustafa Simite

Sheme Tahiri

Dake Gjoni

Qamil Abazi

Gani Beqo

Myrto Dalliu

Hamza Musai

Refat Zenuni

Muharrem Hamiti

Pelivan Rushiti

Xhemal Murati

Tefik Alikua

Nebi Shasho

Meleq Rushiti

Bajram Mehmeti

 

Çeta e Sulo Qorrajt

 

Muharrem Xhixho

Tefik Zenuni

Hazis Duralliu

Resul Kamberi

Mustafa Xhako

Xhemal Hamiti

Zote Kamberi

Gano Dipo

Hate Belikua

Vesel Rustemi

Sabri Seferi

Ismail Ramo

Brahim Mehmeti

Nazif Selimi

Ali Ibro

 

Nderim luftëtarëve!

Krenarë, o Backallinj kudo që ndodheni, për këta baballarë, gjyshër dhe stërgyshër që keni patur!

 

*) Emrat janë marrë nga eksponatet e Muzeut Historik Skrapar