Ekuinoksi Pranveror/ Ja pse ky fenomen natyror ka lidhje me Ditën e Nevruzit!?…

Ekuinoksi Pranveror/ Ja pse ky fenomen natyror ka lidhje me Ditën e Nevruzit!?…

Si çdo vit, pranvera klimatologjike fillon më 1 mars; me ekuinoksin, nga ana tjetër, më 21 mars fillon pranvera astronomike.

 

Ekuinoksi

 

Ekuinoksi pranveror (nga latinishtja Aequi noctium, natë e barabartë) shënon fillimin e sezonit të ri pasi  më 20 mars, dy polet e Tokës do të jenë në të njëjtën distancë nga Dielli. Në këtë ditë, vetëm gjysma e Tokës do të ndriçohet dhe kudo në planetin tonë, me përjashtim të rajoneve polare, nata do të zgjasë (pothuajse) aq sa dita: 12 orë.

 

Sa zgjatet dita?

 

Me ardhjen e pranverës, ditët do të zgjaten me rreth 3 minuta çdo 24 orë: çdo ditë agimi është një minutë e gjysmë më herët dhe perëndimi i diellit një minutë e gjysmë më vonë se dita e mëparshme.

 

Stinët praktike klimatologjike

 

Rregulli që vlen për të gjitha stinët është, për lehtësinë e meteorologëve, që stinët fillojnë në ditën e parë të muajit në të cilin fillon sezoni astronomik: 1 qershor, pra, fillon vera e cila përfundon më 31 gusht, 1 tetor fillon vjeshta, 1 dhjetor, dimri.

 

Stinët astronomike

 

Datat e stinëve astronomike, nga ana tjetër, mund të ndryshojnë. Duke përfunduar me vitin 2022: solstici veror do të jetë e marta 21 qershor, ekuinoksi i vjeshtës të premten më 23 shtator, solstici dimëror do të jetë e mërkurë 21 dhjetor.

 

Pavarësisht veshjes fetare, Dita e Nevruzit, festë e mirëfilltë e pranverës

 

Kjo festë duket të ketë qenë pagane, pasi përkon me ekuinoksin e pranverës, kur dita dhe nata bëhen të barabarta, apo kur dita i merr natës, duke sjellë ngrohtësi dhe jetë.

Sipas besëtytnive, në këtë ditë çdo gjë rigjallërohet, lind shpresa, ringjallja për gjithë njerëzimin. Ajo është një ditë e re, kur të gjithë shpresojnë për një të ardhme më të mirë.