Faik Konica: “Dita e Verës, një ditë hiroshe me shije poetike të hollë e të rrallë”

Faik Konica: “Dita e Verës, një ditë hiroshe me shije poetike të hollë e të rrallë”

“Kur çkrin dimëri, kur qaset Vera buzëqeshur e hollë dhe e gjatë si në pikturë te Botticelli, zemra e njeriut çgarkohet nga një barrë, shijon një qetësi, një lumtësi t’ëmblë.

 

Në këtë gëzim, stërgjyshërit t’anë ndiejin një detyrë t’u falen perëndive që sillnin këto mirësira. Dhe ashtu leu festa hiroshe që quajmë Dit’ e Verës.

 

Në pakë ditë, në Shqipëri, besnikët e funtmë të paganismit, besnikë pa dashur dhe pa ditur, do t’rethojnë me verore degët e thanave, të dëllinjave, të dafinave, të gjithë shelgjeve të nderuara. Do t’ këputin degë të gjelbëra dhe do t’i vënë përmbi dyert e shtëpive dhe t’odave.

 

Të mos i lëmë të humbasin këto festa të vjetëra të racës s’onë. Nuk i bëjnë dëm njeriu. Sjellin një gëzim të kulluar në shtëpitë.

 

Në një vënt ku jeta e të vegjëlve është aq trishtë, djelmuria dhe vajëzat kanë një rasë të rallë për të dëfryer.

Për të mëdhenjtë, Dita e Verës ka një shije poetike të hollë e të rrallë.”