Kënga e rrallë luftarake ilire në librin francez të vitit 1888

Kënga e rrallë luftarake ilire në librin francez të vitit 1888

 

 Aurenc Bebja

 

Në librin e autorit dhe kryemurgut francez, Pierre Bauron, me titullin “Les Rives Illyriennes – Brigjet Ilire”, botuar në Paris në vitin 1888, gjejmë, në faqen e tij të 350, një këngë të rrallë luftarake ilire.

 

 

Kënga vë në dukje trimërinë e paraardhësve tanë, dashurinë për atdheun dhe në një farë mënyre dëshmon se kemi qenë gjithnjë një popull paqësor me fqinjët, se u jemi përgjigjur si kurdoherë sulmeve, por kurrë nuk kemi sulmuar të parët.

 

 

Ja kënga në vijim:

 

Vëllezër, përpara, përpara, luftëtarë,

Këmbësoria e djem mbi kuajt tuaj të fortë!

Të mprehim kosat, të mprehim shpatat!

Të shporrim armikun nga këto toka!

 

 

Refreni:

 

 Që secili prej nesh

t’i këndojë një këngë Atdheut të heronjve!

 

 

Me kosë të vrasim këtë grabitës,

Mjaft arrogant për të sunduar racën e shtëpitë tona!

Oh ! Le të rrëzohen duke u çarë prej qindra rrufeshë

Këta të pabesë që shkelin të drejtat tona!

 

 

Refreni:

 

 Që secili prej nesh

t’i këndojë një këngë Atdheut të heronjve!

 

 

Nëse bisha çel kthetrat e saj,

Iliri me grusht e shtrin për tokë ;

Nëse gjarpëri krenar e ngrenë kokën ndaj tij,

Iliri, këmbëzbathur, e shkel.

 

 

Refreni:

 

 Që secili prej nesh

t’i këndojë një këngë Atdheut të heronjve!

 

 

Kur era e veriut, e tërbuar,

Copëton lisin e vjetër,

Zemra shtendoset në gjoksin tonë!

Ne jemi Ilirët, vëllezër të dashur!

 

 

Refreni:

 

 Që secili prej nesh

t’i këndojë një këngë Atdheut të heronjve!

 

 

Kur shkëndijat e rrufesë vallëzojnë në qiell,

Dhe kur toka hap barkun e saj,

Iliri i lumtur këndon këngën e luftës.

 

 

Refreni:

 

 Që secili prej nesh

t’i këndojë një këngë Atdheut të heronjve!

 

 

 

Iliri, të huajin e sulmon me thikë,

Vetëm kur duhet të mbrojë vëllaun e tij!

Kurrë frika nuk ia ul kokën,

Dhe sikur bota të copëtohet, ai mbetet gjakftohtë!

 

 

Që secili prej nesh

t’i këndojë një këngë Atdheut të heronjëve