Mihal Gjergji / Dimër në Tiranë

Mihal Gjergji / Dimër në Tiranë

 Dhe fjalët si gjethet roiten

Si mbetëm kështu, vetmitar!

Një nënë puth buzët e vdekjes

Po vdekja nuk do që ta marrë

 

 

Një qyqe nuk di nga ka zbritur

Ajo mund të ulej kudo

Diç thotë mbi kryqin e kishës

Një psallm që e di veç ajo

 

 

A thua ka vdekur tirani

Me strehën këtu, në Tiranë

Mos ndoshta nga stepat sulltani

Fermanin ka nisur matanë!

 

 

Ndjej zëra të largët, të mekur

Ca shpirtra si zogj shtegtar

Shoh rrugëve plot njerëz të vdekur

Të zbrazur, të heshtur, të tharë

 

 

Liria që thurëm aq ëndrra

Na bëhet litar e na mbyt

U ligëm nën thundra të rënda

Nga prangat dhe frika ka frikë

 

 

Ançari mbi fron të përgjakur

Mallkon e vështron rreth e qark

Shigjetat që ende s’ka flakur

I ngjyen në helmin farmak

 

 

Sarhoshë e lavire festojnë

Orgji e pushtet e përdhunë

Nga turmat bekimin kërkojnë

Dhe turmat një shekull në gjumë

 

 

Lëngata e dimrit te pragu

Motmotin e sjell në gosti

Si mbetëm kështu, vetmitar

Ta ngrejmë, apo jo, një dolli?!

 

Tiranë, dhjetor 2022