Një perlë poetike e Petraq Kolevicës, që, edhe pse e dhimbshme, përsëri mbetet e fortë dhe e bukur 

Një perlë poetike e Petraq Kolevicës, që, edhe pse e dhimbshme, përsëri mbetet e fortë dhe e bukur 

Po bëjmë një postim tjetër të një prej pesonaliteteve të lartë të kulturës shqiptare, të cilin e kemi patur kaq parë, por që, fatkeqësisht, ne i njohim kur ata vdesin.

 

 

Kaq u shtuan poshtërsitë,

Kaq u rritën marrëzitë,

Na mbytën ligësitë,

Sa kam frikë se një ditë,

Kur dhe ne të shohim dritë,

Kur të hapen krejt kufijtë,

Oh, kam frikë atë ditë,

Ikjen e gjithë njerëzisë!

 

 

Do të lënë mall’ e gjënë;

Do braktisin babë e nënë

E s ‘do kthejnë kokën prapa,

Po do ikin me të vrapa

Larg qytetit, larg shtëpisë,

Larg, më larg prej Shqipërisë;

Më larg, më larg kësaj së mjerës,

Sikur ikin prej kolerës …