Rushan Dosti:  Vargje miqësore kushtuar maturës së vitit 1967 – 1968 të gjimnazit “Ramiz Aranitasi”, Çorovodë

Rushan Dosti:  Vargje miqësore kushtuar maturës së vitit 1967 – 1968 të gjimnazit “Ramiz Aranitasi”, Çorovodë

 

Para disa ditësh, matura e vitit 1967 – 1968 e gjimnazit “Ramiz Aranitasi” në Çorovodë,ka bërë takimin e radhës, atë të 55 vjetorit.

 

Poeti dhe gazetari Rushan Dosti, i frymzuar nga kjo ngjarje mbresëlënëse ka shkruar një poezi me vargje miqësore për mësuesit e kësaj shkolle, por edhe për secilin maturant:

 

 

Moj matura e gjimnazit

Shkeleni pedalen e gazit

Le të shkojnë vitet në dreq

Mblidhuni çdo vit për qejf

 

 

Mblidhuni se jini ajka

Nga ata mallrat e pakta

Kini shkruar historinë

Medaljon për Shqipërinë

 

 

Kudo jini dhe jetoni

Vite jete të gëzoni

Ju si maturë e parë

Jini nder në Skrapar

 

 

Juve kurrë s’jini plakur

Vitet tutje kini flakur

Juve vetëm jini rritur

Në rrugën tuaj të ndritur

 

 

Piedestal Qani Zaimi

Lapidar, më i miri

Ndrin si diell në polifotë

Pijeni me fund një gotë

 

 

Për pak m’u bllokua gryka

Seç më foli Gani Zyka

Ja dëgjova të urtin zënë

I ndritët shpirti ku ka rënë

 

 

55 vjet gjimnazistë

Dukeni të rinj, artistë

Vajza e djemë të paparë

Lindur, rritur në Skrapar

 

 

Sa për pak vargu më humbi

Për ty Arta Pëllumbi

Ajo e mallkuar biografi

Gjimnaziste në shtëpi

 

 

Miku im Bardhi Aliçka

Ke lënë emër si zooteknik

Për Skraparin ti gjithmonë

Do të jesh në krye si mik

 

 

Diana Shkëmbin nuk e njoh

Po urimi gjen prapë vënd

Ajo ka qetësuar shpirtrat

Për një dhëmballë e dhëmb

 

 

Elmaz Guga, tomorricarë

Ka një emër në Skrapar

Matematikanë me emër

Skraparlli me shpirt e zemër

 

 

Ethem Xhamëni, inxhinier

Skraparit i ka bërë nder

Gjëja që sot nuk shkon

Ethem Xhamëni në pension

 

 

Kur më flasin për Skraparin

Kujtoj mësues Festim Myftarin

Sa përmend emrin Festim

Vargun e bëj këngë, urim

 

 

Fiqirete Halili, në Farmaci

Duket ka bërë histori

Nga Skrapari ja bëri forra

E ka zili dhe Vlora

 

 

Çfarë të shkruaj për ty Flutur

Vargu del dhe më i bukur

Në Skrapar emër i bukur

Fluturon përherë një flutur

 

 

Gani Cufja, vëseshtalli

Le ta ngrejë një dolli

Le ta pijë e ka për nder

Mban titullin oficer

 

 

Gëzim Hysi, miku im

Për ty vargjet nuk i nguc

Je inxhinier i zoti

Po je dhëndërr në Kuç

 

 

Gëzim Zyla, strorarlli

Skrapari të pijë dolli

Ka bredhur Skraparit mbanë

Kafenë e pi në Tiranë

 

 

Nuk e di ku fle meraku

Të ma thotë Hysen Binjaku

Profesor ka qënë përherë

Skraparit i bën nder

 

 

Po të shkoj në Nikollarë

Izet Zoton, mik e mbaj

Nuk flas se jam në ëndërr

Në Koprënckë është dhëndërr

 

Kastriot Caka, oficer

Skraparit i bën nder

Meqë është nga Osoja

Të dalë urimi nga goja

 

 

Eh, Kujtim kishe një njollë

Prapë se prapë bëre shkollë

Bëre vjersha, poezi

Vlerë e shtuar në letërsi

 

 

Po të shkoj në Ujanik

Do të gjej një shok, një mik

Maksi mbetet ëmbëlsirë

Kam Hyrinë kushërirë

 

 

Mira Frashëri, mike e vjetër

Pas Orhanit nuk kam tjetër

Në Vlorë ku jeton

Skraparin kurrë se harron

 

 

Ndjesë pastë doktor Qazimi

Miku im më i miri

E kujtoj gjithmonë me lotë

U lutem pijeni një gotë

 

 

Çfarë të shkruaj nuk e di

Sociale Dingo, perëndi

Se gëzoi jetën kurrë

Mungon sot në maturë

 

 

Sytki Hysko, s’di ç’të them

Për Skraparin je model

Do të mbetesh profesor

Lindur e rritur në Strorë

 

 

Veiz Kovaçi, mungon në apel

Prapë se prapë emri i del

Skraparit i qëndron si yll

Jeta jote kurrë s’u mbyll

 

 

Mos u mërzit kur të zë kolla

Krenari ti Xhevahir Molla

Që shqiptarëve t’u dalë frika

Folu shqip nga Amerika

 

 

Këto vargje zor t’i mbyll

Përveç mjaltit ka dhe dyll

Këto vargje nga meraku

Porositi Hysen Binjaku:

 

 

“Pavarësisht se në Baldushk

Ra një lis, mbiu një dushk

Në takimin më të parë

Vajza e djem në Skrapar”!..