Tiranë, pse “të dua kaq shumë, moj qene”!…

 Tiranë, pse “të dua kaq shumë, moj qene”!…

Shefqet Meko

Mesnatë në Tiranë. Qëndra nuk ka qetësi. Lokalet edhe pse gjysmëboshatisur, sikur përciellin një timbër jete mes ëndrrave dhe gjumit. Në ekrane të mëdha njerëzit shohin ndeshje futbolli. Ka të qeshura rinie dhe shpërthim e tifozësh.

 

Tirana nuk ka gjumë.Tymi i kërnackave dhe bërxollave, sikur zgjojnë neuronet nuhatëse. Një muzikë e lehtë shpon qiellin e prillit. Unë shëtit si somnabul në pasmesnatë. Lokalet, pa zhurmë shērbejnë. Njerëzit duken të  qetë dhe  shijojnë çastin. Pastruesit kanë filluar të sjellin rrugët në normalitet si një premtim për të nesërmen.

 

Nuk shoh sherre në Tiranën e natës. As britma huliganësh, as krisma të frikshme. Vajza të vetme ose dyshe shëtisin pa stres. Një normalitet paqësor më pushton të gjithin dhe sikur dua ta përqafoj Tiranën në imagjinatën time. E di që është e pa mundur, e di që është çmenduri, por dua që në këtë mesnatë të paqtë të bēj “dashuri” me Tiranën time. “Të dua moj qene” dua të bërtas dhe t’i zgjoj të gjithë nga gjumi apo “çmenduritë” e natës…

E di që nuk më dēgjon kush.Unë gajasem  me veten time. Mesnata në qëndër të Tiranës sikur puqet me “marritë” e mia. Sheshi “Skënderbej” më ngjason  me liqenet e ngrira në Minnesota,ku amerikanët peshkojnë në vrima akulli.  Jam gati të ngre “tendēn” e peshkimit me shpresën e madhe të “peshkoj” për pak drejtësi mbi ujkërinë politike dhe marritë e pushtetmbajtësve…

 

Është fantazia ime e mjerë që ma sjell gjithshka para syve. Dua të bërtas “Ku janë peshqit e mēdhenj?” “Pse drejtësi me “cironka”? Pse më gënjen Amerika që dua?…

 

Askush nuk më dëgjon në mesnatën pa krisma në Tiranë. Më duken sikur të gjithë flenë duke parë “cironka në rrjetë”…

Shëtis plot emocione në  qendër të Tiranës. Shëtis pa frikë, pa ankth ani pse si dy vite më parë, nuk mē njihte kush.Dëgjoj shqip e gjuhë të tjera dhe nuk habitem. Ca lypës  të përgjumur në udhēkryqe, sikur më   zgjojnë  nga nostalgjia dhe kujtoj se plot të tillë ka edhe Amerika. Përpiqem të gjej ngjasimin, por e vetmja e përbashkët mbetet dora e shtrirē me sentencēn Migjeniane “Zoti të dhashtë”…

Këtë shëtitje pa frikë nuk do të mund ta bëja kurrë  në qendër të qytetit ku jetoj në Amerikë. Atje është ndryshe. Tirana ime është po aq ndryshe…Paqja e bukur e qytetit që dua nuk ka forcë të trokasë nëpër  qelqet me ngjyra. Atje “troket” vetëm krimi dhe frika si dikur në lashtësi “shpata e Demokleut”…

 

Unë e dua Tiranën dhe nuk frikem të shëtit në pasmesnatë kur dritat fiken dhe epshet  platiten në errësirat e dhomave me perde.  Nuk ka zhurma të frikshme, nuk ka krisma armësh. Ca pëshpëritje e të puthura rinie, janë si lajtmotiv errësire.Paqja ka pushtuar Tiranēn përmes puthjes…

Shëtit përmes sheshit të madh, jam gati të nderoj “me grusht” Skēnderbeun, Komandantin e vetëm dhe ndalem përballlë Hotel Plaza… Një ndërtesë madhështore që më kujton konviktin e dikurshëm. E pa imagjinueshme: Pronari i këtij hoteli  dikur ka jetuar  në “konviktin e pedagogëve” në  ILB Kamëz. Unë, një  tjetër  banor i të njëjtit konvikt, pres tërë emocion përurimin e librit tim në këtë ndërtesë të bukur.

Nata e qetë vijon gjarpërimin në qetësinë e vet.

Unë gajasem përsëri në pasmesnatë mes Tiranës dhe kjo është “krisma” e vetme që nuk do  që ta dëgjojē asnjë politikan. Ata gëzohen vetëm nga krisma të vërteta që Tirana nuk i ka…

 

 

“Të dua moj qene…” Të dua moj Tirana ime. Pa krisma. Vetëm në paqe. Ashtu siç të shoh!…

 

Tiranë, 13 prill 2023