Veç lidhjes patriotike, një lidhje tjetër mes dy kapedanëve të mëdhenj, Mahmut Zaloshnjes dhe Sali Butkës, martesa e fëmijëve të tyre, Muharremit me Jeminenë

 Veç lidhjes patriotike, një lidhje tjetër mes dy kapedanëve të mëdhenj, Mahmut Zaloshnjes dhe Sali Butkës, martesa e fëmijëve të tyre, Muharremit me Jeminenë

 

Plaku tha: “Qe sihariq,

Dy shtëpi u bënë miq!”

“Miq na ka bërë ideali,

Jo krushqia, çupa, djali!”

Tha Mahmuti, shqipe mali.

 

 

Petrit F. Zeneli

 

 

Me një frymë e lexova librin që më dhuroi këto ditë miku im i shtrenjtë, Dragush Muharrem Butka “Rruga e Vështirë e Lirisë”, përmbledhje biografike e të atit, nga e cila po shkëpus këtë episod, që e sjell për kënëqësinë tuaj, si fundjavë.

 

Është mblesëria më e bukur që kam dëgjuar e lexuar ndonjëherë, derdhur në art nga pena e artë e Hekuran Zhitit (babai i Visar Zhitit).

 

Kolonjë e Skrapar, miqësi e pandarë!

 

Muharrem Sali Butka – Jemine Mahmut Zaloshnja, nga dyer të mëdha, çifti ideal!

 

“…Në vitin 1924, u martova me vajzën e Mahmut Zaloshnjës nga Tomorrica e Skraparit…Po martohesha me mblesëri, me vajzën e një kapedani me famë. Ishte mik me plakun..

 

U bë dasmë e madhe. Martohej i biri i Sali Butkës më të bijën e Mahmut Zaloshnjës, të dy kapedanë të dëgjuar.

 

Unë e kisha harruar se si u bë mblesëria e si u lidh krushqia.

 

Një ditë vjen në shtëpi për vizitë Hekuran Zhiti e më thotë me shaka se po shkruante një poemë të madhe, si “Iliada” e Homerit…

 

Qeshëm.., por vërtet më tregoi se po shkruante një poemë epike shumë të gjatë.

 

Ai më tha se në këtë poemë tregohet edhe se si u bë mblesëria… mes të tjerash:

 

 

…Para nisjes së udhëtimit,

Saliu i shkroi Mahmut trimit.

Edhe ky në çast i erdhi,

E qafoi e lotët derdhi.

Të dy bashkë me Salinë,

Folën mjaft për Shqipërinë.

Pastaj Butka ndërroi fjalë:

“Mahmut, unë kam një djalë,

Të mos ftohet miqësia,

Them ta thellojë krushqia.

Ti e njeh mirë tim bir,

Muharremin, Xhevahir,

Që me shpirt do Shqipërinë,

Kur e shoh, kujtoj Ganinë..

Gjer këtu po e pres fjalën,

Nuk flet shumë babai për djalën”.

Mbet Mahmuti i habitur,

Nga kërkesa e papritur…!

A nga malli, a nga halli,

Plot me rrudha iu mbush balli:

“Dhe ime bijë, Jemineja,

Si dielli kur del nga reja.

Na ndrit zemrën dhe shtëpinë,

Me sjelljet dhe bukurinë.

Kur del kjo, na fshihet Hëna.

Lum babai e lum nëna!

Këto fjalë po t’i themi,

Se më the çështë Muharremi”…

“Mos më hidh cep më cep,

A ma jep, a nuk e jep?!”.

Mahmutit i dhimbsej vasha,

Uli vetullat e trasha.

Jeminenë kaq e donte,

Sa që desh mos e martonte.

Dhe ajo kish dhënë fjalë:

“Baba, do të bëhem djalë,

Me armë e veshje, si burrë,

Dhe nga ti s’do ndahem kurrë!”

Po mendon Mahmuti ynë:

Saliu i ka qepur synë,

Atë sy si të skifterit,

Që s’ia ndau maliherit:

“Dëgjo, o Sali, Kapedan,

Çupën ta bëra kurban!”…

Dhe kokën tani e ngriti,

Po një lot faqes rrëshqiti.

Ky pohim Salinë e ndezi,

Nxjerr koburen nga brezi,

E ngriti lart si mënjanë,

Dhe flakë e ndezi tavanë.

Hynë gratë me lemeri,

Se pandehnë mos u vranë…

Plaku tha: “Qe sihariq,

Dy shtëpi u bënë miq!”

“Miq na ka bërë ideali,

Jo krushqia, çupa, djali!”

Tha Mahmuti, shqipe mali.