Nderim për ata që ranë për çlirimin e Tiranës, Haki Sevrani (Bejko)

Nderim për ata që ranë për çlirimin e Tiranës, Haki Sevrani (Bejko)

 

Vetëtim Bejko

 

79 vjet më parë, duke u gdhirë 12 Nëntori 1944, në luftë për çlirimin e Tiranës ra heroikisht Haki Sevrani, zëvendëskomandant batalioni, në pallatet “Moskat”, ku luftohej pallat më pallat e kat me kat.

 

 

Për këtë shkruan dhe Mehmet Shehu në librin e tij.

 

 

Në krijimin e Brigadës së Parë Sulmuese në Vithkuq, më 15 gusht 194, u emërua komisar kompanie, më vonë kalon në Brigadën IV Sulmuese partizane.

 

 

Në 127 partizanë që ranë për çlirimin e Tiranë, në hierarkinë partizane, Hakiu mban titullin më të lartë.

 

 

Disa me funksione të tilla janë shpallur “Hero i Popullit”; asnjë institucion, shesh, a rrugë nuk mban emrin e tij.

 

 

Para ca vjetësh u bënë të gjitha dokumentet e nevojshme dhe iu dorëzuan Këshillit Bashkiak, por asgjë nuk u bë, ndërsa sot disa emra banditësh mbajnë sheshe a rrugë…

 

 

Në kohën e Mbretërisë vëllai i madh i Hakiut martohet dhe në kohën e komunizmit familja e nderuar nga Shelgji i Dëshnicës shpallet kulake.

 

 

Ndoshta nga kjo reminishencë e së kaluarës vazhdon ta vuajë dhe heroi.

 

 

Për këtë në monografinë që kam shkruar për dëshmorin Haki Sevrani e kam quajtur “Dëshmor i persekutuar”.

 

 

Nderim për të rënët e pavdekshëm!