Paradoks(!): Një foto e retushuar e disa luftëtarëve të Çetës partizane të Skraparit, ku mungon Mestan Ujaniku dhe Gjin Marku

Paradoks(!): Një foto e retushuar e disa luftëtarëve të Çetës partizane të Skraparit, ku mungon Mestan Ujaniku dhe Gjin Marku

 

Nuk është e vetmja, foto të tilla të retushura, ku hiqeshin “armiqtë e padëshiruar” dhe “tradhtarët”, i gjeje në stenda muzeumesh historikë, në ekspozita festive, në libra, fletë-palosje dhe në shumë materiale të tjerë propagandistike në të gjithë Shqipërinë.

 

Madje edhe sot i gjen të ekspozuara, sepse mungojnë origjinalet.

 

“Lufta e klasave” ka bërë të vetën.

 

Po si bëhej retushimi? Ishte një veprim teknik shumë i thjeshtë për fotografët dhe laborantët e fotografisë. Mbi figurën e atij që do të hiqej, gjatë ekspozimit në dritë vendosej një pengesë, e cila linte gjurmë të bardhë të sfondit.

 

 

Sot secili që ka në dorë një celular, me anë të një aplikacioni e bën menjëherë dhe fare thjeshtë këtë marifet, duke hequr njerëzit që nuk dëshiron.

 

Por le të kthehehmi te fotoja e parë

Krahasojeni atë me origjinalen!

 

 

 

Fotoja e retushuar

 

 

Fotoja origjinale