Rushan Dosti, një “bilbil” që zgjon mëngjeze!…

Rushan Dosti, një “bilbil” që zgjon mëngjeze!…

 

Zylyftar Hoxha

 

Një fjalë e urtë, e mençme, e bukur e popullit thotë “Nata mbars dhe dita pjell”. Ka dy konotacione kjo fjalë: një negativ, për të mbrapshtit që thurin plane natën dhe veprojnë ditën; por edhe konotacionin tjetër, pozitiv, që janë ata që thurin ëndrra të bukura natën dhe i realizojnë ditën.

 

I tillë është poeti Rushan Dosti, i cili ka gjetur një mënyrë të vetën, origjinale për të “përshëndetur” që në pikë të mëngjezit miqtë e tij të shumtë në rrjetet sociale, me poezi.

Janë poezi që janë ngjizur jo vetëm nga  shqetësimet dhe pagjumësitë e natës, por edhe nga ëndrrat e natës, ndaj janë aq të thjeshta, aq të bukura, aq melodioze, sa iu ngjanë këngëve.

 

Janë poezi me mesazhe dhe metafora artistike të forta për kohën, për realietin ku jetojmë, për të kaluarën e dhimbshme, por edhe për të ardhmen, për njerëzit që na ikin, por edhe “mysafirët e rinj” që na vijnë, lindjet, që, fatkeqësisht janë të rralla, por që një shpirt të ndjeshëm poeti  e gëzojnë shumë.

 

Janë  3 000 e ca poezi  të tilla që kanë qarkulluar në rrjetet sociale, por që presin dritën e botimit në libër.

 

“Më duhet një redaktor i mirë, i mirë fare, si ata të vieteve 60 – 70 të shekullit të kaluar, që të m’i seleksionojë, të nxjerr një vëllim me poezitë më të mira, gjë që unë nuk e bëj dot, më dhembin të tëra. Por, besoj se do ta gjej” – thotë ai.

 

Po kush është ky poet, ky “bilbil” që zgjon me këngë  mëngjeze?!

 

 

U lind më 15 mars 1958 në fshatin Koprënckë të Skraparit, “në një vit nga më të më të vështirët ekonomik, vitin e kooperativizmit” – thotë ai, dhe me humor shton: “kjo ndoshta ka qënë një arsye që të kem lindur shtatanik”.

 

Arsimin fillor dhe 8-vjeçar e kreu në vendlindje duke patur mësues njerëz profesionistë të zotë, si  profesor Muharrem Abazin; korçarin e fillores, Ymer Nameti dhe gjirokastritin, Dhimitër Vaiti, për të vijuar arsimin 8-vjeçar me emra mësuesish të njohur si jabanxhinjtë Mitro Kuci, Lumturi Aliu, Natasha Mehmeti, Engjëllushe Matuka; koprënckallinjtë, të ndjerin Neshat Dyrmishi (një nga mësuesit më të aftë), historianin që “lexonte” gjeografinë përmendësh, Resmi Dostin, sevralliun Selman Hoxha e të tjerë.

 

Pasioni i hershëm i rinisë së tij ka qënë mësuesia, profesion të cilin e ushtroi fare pak, dhe krijimtaria letrare. Vetëm kur ishte në klasë të VIII debutoi në një shfaqje estrade të kohës me parodinë “Hallet e fshatit tim”, me të cilën gati sa nuk e pësoi. Edhe sot e mban mend përmëndësh edhe pse nuk e shkroi në asnjë copë letër.

 

Arsimin e mesëm e filloi në vitin 1973 në Shkollën Pedagogjike në Elbasan dhe e përfundoi në vitin 1977.

 

Shtatë muaj shërbeu si mësues letërsie në Malind dhe më pas kreu studimet e larta për oficer, ku shërbeu mbi 25 vjet.

 

Edhe pse nën uniformë, kurrë nuk ndaloi së shkruari poezi dhe artikuj në organet lokale e qëndrore të shtypit të kohës.

 

Nga viti 1998 deri më 2002 drejtoi si kryeredaktot gazetën e pavarur “Orakulli i Tomorrit” që botohej në Berat.

 

Ka botuar librat: “Burrat e shtetit, shteti pa burra”; vëllimin poetik “Ujëvarat e shpirtit”, monografitë “Vala Frashëri, luftëtare e orëve të para”, “Xhevit Zaçe, greshicioti”, “Rehovica, djepi ynë”, “E mira nënë Mirije” (bashkëautor me të pavdekshmin Arben Duka etj.

Me mikun e tij të ngushtë, poetin e mirënjohur Arben Duka

 

Aktualisht është duke përgatitur për botim librin “Dostllarët, gjaku i fisit tim” si dhe vëllimin me poezi të zgjedhuar që thamë më sipër:

 

Më posht po botojmë katër poezi që autori i ka zgjedhur enkas për “Orakujt e Tomorrit”:

 

 

Letër Nënës

 

Të shkruajta një letër

Ta nisa me postë

Mos më qorto, Nënë

E shkruajta me lotë!

 

E shkruajta me lotë

Ta nisa me postë

Postieri ma kthehu

Tha, se gjeta dot!

 

Ju luta postierit

Ju luta dhe Hënës

Ta postonte prapë

T’ia dorëzonte Nënës!

 

T’ia dorëzonte Nënës

Merakmadhes Nënë

Atje lart me yjet

Atje lart në Hënë!

 

E di Nënë e dashur

Që je bërë merak

Për bijtë dhe bijat

Nuk ndjehesh rehat!

 

U bënë vite shumë

Dorën pa ta puthur

S’të kam puthur ballin

Dhe syrin e bukur!

 

Për vuajtjet e tua

Për shpirtin flori

Për ty mbretëreshë

Për ty Perendi!

 

Me këto vargje zemre

S’të shpjegohem dot

Sa nis gërmën “N”

Vargu pikon lotë!

 

Brenda zemrës tënde

Mjaltë i dashurisë

Vargjet bëhen hoje

Nektar i poezisë!

 

Letrën në çdo 8 Mars

Do ta nis nē Hënë

Pres një përgjigje

Moj e mira Nënë!

 

 

 

M i k u t  t i m  p o e t

 

Të pavdekshmit Arben Duka

 

Shkruaj e mos pusho

Bilbil, miku im

Se në ditët tona

Ti je një Naim

 

Shkruaj të lumtë pena

Mos u lerë derman

Se këta zuzarë

Dolën tjetër farë

 

Shkruaj mendjeflori

Mos u lërë kusur

Ti vret me pambuk

Ti nuk vret me gurë

 

Ti o mendjendritur

Shpirtin e ke diell

Bukës i thua bukë

Gjellës i thua gjellë

 

Jepi Arben Duka

Shkruaj me breshëri

Se ky vargu yt

Flet për shqiptari

 

Fjala jote o mik

Është e sinqertë

Je i vetmi mjaltë

Që prodhon një bletë

 

Vargun ta pëlqejë

Se ta di merakun

Shqipëtar i madh

Me vargje mbron gjakun

 

Ti o Arben Duka

Mik o labovar

Të ka lindur nëna

Për të qënë shqiptar

 

Mbaje penën mprehur

Ashtu siç di ti

Çdo varg që ti shkruan

Është një hajmali!

 

 

 

T r ë n d a f i l  z e m r a s h

 

Nga një trëndafil

Si libër me fletë

Bashkohen dy zemra

Dhe lindin një jetë

 

Brenda në petale

Dashuria mjaltë

Shkëlqen trëndafili

Ndrin si diamant

 

Shiu i dashurisë

Petalet vadit

Mjalti i dashurisë

Zemrat i flladit

 

Shiu i dashurisë

Kthehet në furtunë

Zemrat dashurore

I lag, i bën ujë

 

Me buzë të thara

Trëndafili thahet

Zemra humb flladitjen

Copëtohet dhe çahet!

 

 

L o t i

 

 Në vend të një mesazhi

për të gjithë ata që thonë se Shqipëria nuk bëhet

 

S’bëhet Shqipëria

Ky refren çdo ditë

Mornica në trup

Me dhimbje në shpirt

 

Me dhimbje në shpirt

Plagë për vendin tim

Lindur nga të parët

Ka mbetur jetim

 

Ka mbetur jetim

Po vuan e po heq

Fëmijët kanë ikur

Kanë mbetur ca pleqë

 

Kanë mbetur ca pleqë

Zogjtë kanë lënë foletë

Loti i syrit qan

Për vendin e shkretë

 

Për vendin e shkretë

Hijenat vinë rrotull

I’a rropën lëkurën

E vdiqën këtë popull

 

E vdiqën këtë popull

Shpirtin po i marrin

Ky vend paska lindur

Për hajdut, kusarin

 

Për hajdut, kusarin

Në gji të mrekullisë

Nuk paskan të ngopur

Me gjakun e shqiptarisë

 

Me gjakun e shqiptarisë

Barkëfryrë çakejtë

Barkëthatë gjithmonë

Mbetën fukarenjtë

 

Mbetën fukarenjtë

Jetojnë drekëngrënët

Pas popullit të varfër

Do të vjedhin të rënët

 

Do të vjedhin të rënët

Dëshmorët do të vrasin

Se një ditë pa ngënë

Ujqërit ulërasin

 

Ujqërit ulërasin

Kopeja shkon pas

Dua të vras veten

Dua të ulëras!