Sefedin Çela: Gënjeshtra të bardha e gënjeshtarë të zinj

Sefedin Çela: Gënjeshtra të bardha e gënjeshtarë të zinj

 

“Kam gënjyer tri herë shtetin”!…

 

Sefedin Çela

 

Ky postimi lidhet edhe me fotografinë time në kopertinë. Është një e vërtetë që po e them për herë të parë haptas: unë kam gënjyer tre herë rrjesht shtetin!

 

 

Në vitin e fundit të studimeve universitare, pak kohë para diplomimit, na u kërkua të bënim në një format të caktuar nga dy copë fotografi e të plotësonim një formular  për të krijuar dosjen, që do të na shoqëronte gjithë jetën, për mirë a për keq. Ai formular ishte si një pyetësor e udhëzues , me hapësira të bardha për t’u përgjigjur.

 

 

Në formular pyetej, bie fjala, çfarë origjine shoqërore kishe, a kishe pjesmarrës në LNÇl, apo në Ballin Kombëtar e  në organizata të tjera tradhëtare, në ishe i dënuar a kishe të afërm të dënuar dhe pse, nëse familja ishte prekur a kishte përfituar nga Reforma Agrare, jepeshin shëmbuj në sa dynym tokë  dallonte një fshatar i varfër nga fshatari i mesëm a i pasur, që quhej kulak!

 

 

Në gusht 1999 kam qënë në Shba me një grup kolegësh në një trajnim një mujor  për rregullimin ligjor të  mediave audiovizive.  Sa zbritëm në  New York na u dha një formular i ngjashëm,  si pyetësor, po ashtu me hapsira për përgjigje.  Kini qënë herë tjetër në Shba, kur dhe pse? Kini probleme me drejtësinë? Kini qënë a bëni pjesë në ndonjë organizatë terroriste?

 

 

Epo, si thonë tironsit e moçëm, çatia ka tjeglla, veni ka rreglla! M’u kujtua ai formulari  i hershëm, kur  tre herë rrjesht , me shkrim e me firmë , paskam gënjyer shtetin!

 

 

Kisha bërë tri herë lutje për shkollë, për shtatëvjeçaren, të mesmen e universitetin. Tre herë kam bërë jetën e konviktorit në Çorovodë, Berat e Tiranë, të tri herët me bursë shteti, duke gënjyer tri herë shtetin.

 

 

Lutjet   fillonin njëlloj, “unë i nënëshkruari Filan Fistëku, me prejardhje fshatar i varfër..”, etj , etj. Sipas atij formulari dilte që tre herë isha lutur duke gënjyer. Familja ime nuk kishte  përfituar një pëllëmbë tokë nga Reforma Agrare, por as na ishte marrë një pëllëmbë tokë. Kishim shumë dynymë ara,  kullota e pyll, të regjistruara në kadastër, sepse  gjyshi e vëllezër të tij kishin punuar në Turqi e deri në Misir,  kishin bërë tregëtinë e duhanit e të rakisë, nuk kishin lënë arë e skërkë pa blerë; përveç kopshteve, të gjitha mbi ujë, disa prej të cilave nuk bënin as okërr e urof, aq sa shkonte dëm mundi e fara e hedhur .

 

 

Sipas formularit dilte që nuk isha fshatar  i varfër, po i mesëm. E mira fare ishte të ishe me prejardhje  punëtor, po dhe fshatar i varfër ndiheshe mirë, i barabartë me të tjerët.

 

 

Zbulimi që bëra duke plotësuar  atë formular ishte tronditës. Kisha gënjyer  tri herë rrjesht!

 

 

Për herë të parë shënova  në formular se rridhja nga një familje fshatar i mesëm. Më dukej vetja  gjysëm kulak, nga ata që fshihnin kokën. Po ama isha bir partizani e im atë  kishte ikur me nder pa bërë ndonjë proçkë, kishte mbyllur sytë 33 vjeç. M’u kujtua se i paguanim çdo vit detyrime shtetit për çdo  krerë bagëti, drufrutor e sipërfaqe toke.

 

 

As shanim, as ziheshim e griheshim e as vrisnim njeri. Sot vriten e priten deri vëlla me vëlla, në truallin e zaptuar të tjetrit, me tokat e të parëve të lëna djerrë. As paguajnë gjë, as marin gjë,  ama për to zënë pusi e vrasin. Në fshatin tim deri tani nuk ka ndodhur ndonjë hata e tillë, gjetkë po.

 

 

Në tre rastet kam gënjyer thjesht nga padia, jo për të përfituar. Nuk është nga ato  gënjeshtrat e  bardha, si ajo kur isha pesë a gjashtë vjeç, them  se  e kam merituar shkollën e bursën e shtetit, po sot e kësaj dite kujtoj sa jam tronditur atë maj të vitit 1971, kur zbulova se pa dashje kisha gënjyer tri herë rrjesht.

 

 

Rri e vras mendjen e krahasoj gënjeshtrën time me gënjeshtarët  e sotëm, që bëjnë evazion  kolosal fiskal, që fshehin ashiqare të ardhurat. Gënjeshtarë të zinj, mashtrues me xhufkë, që as skuqen , as zverdhen, që  vjedhin, pështyjnë për të na fyer, jo për lojë, që edhe të vrasin, po hape gojë.

 

 

Më i fyer ndihem kur vërej të tillë gënjeshtarë mashtrues brënda llojit, – gazetarë, me vila në resorte milionerësh, në mal e në bregdet, ndërkohë që banaqeve të mediave ulurijnë për transparencë e drejtësi,  gjobaxhinj pa kartë morale e etikë profesionale për vete. Ti mundohesh t’i heqësh nga mesi, të mbijnë në dritare.

 

 

Atë dosjen me  foto më ka rënë rasti t’a shoh . Ky  djali, që  më duket se jam unë, ishte në një zarf  të hapur si xhep, ngjitur në kapakun e dosjes.

 

 

Mesazhi i një prillit është : nëse të gënjejnë, mos gënje!

 

 

Në daçi besojeni, në daçi  jo! Shkencëtarët ende nuk e kanë zbuluar atë pemën në Zvicër, që prodhon makarona, lajmin e gështër të së cilës e dha më 1 prill 1957 BBC, dhe meqenëse e dha ky stacion prestigjioz, shumë njerëz të asaj kohe e besuan!…