Yzedin Hima/ Kali i Kujtesës (Poezi)

Yzedin Hima/ Kali i Kujtesës (Poezi)

Yzedin Hima 

Kali i kujtesës

 

i lodhur kali i kujtesës sime

u pengua tek gurët e femijërisë

gjunjëpërgjakur mbi gurët e zinj

i bardhi kalë i kujtesës dha shpirt

unë u fsheha në ujin e turbullt të kohës

që rrjedh në përroin e trurit tim

për shkak të kujtesës sime të ikur

nuk e ndërtoj dot këtë rrugë këtë park

teksa pemët hovin drejt qiellit

retë si vajza nudo shfaqen nga larg

nga qelqi i ftohtë neonit në rrugë

pikëzon dritë nga syri i largët i Asaj

në mesnatë ndiej një thirrje malli

të dal në qoshe të rrugës e nën drita sysh

të shes psherëtima të freskëta bari

 

 

Pranverë

  

flokët e gjelbër pylli

i ter në erë

pas shiut të rimët

si vejushë e re nata u shfaq

dridhen e dridhen disqet e pellgjeve

e nën korin e bretkosave

harbon nata (vejusha) deri në ag

 

 

Bli i vetmuar

 

yjet dalin netëve

kalimtarëve të vonuar

ua hollojnë paksa terrin

ndonëse drita është e pakët

ndonëse yjet janë larg

si drita e shpirtit të poetit

bli i vetmuar

në pyllin e errët

 

 

Nata

 

nata me hapat e maces afrohet ngadalë

duke u lëpirë në strehët e mëhallës

të dehurit me të fashojnë mallin dhe brengat

të dashuruarit paketojnë me të opinionet

për t’i nisur të nesërmen sa më larg

afrohet e shtriqet e mpihtë nata

të marrët flenë në krahët e saj

të famshmit dehur nga drita dhe lavdia

tërë natën pijnë terrin dhe mërzinë

nata e pushtoi gjithësinë apo gjithësia natën

gjithësia në natë fsheh fytyrën dhe dobësitë

në mëngjes fshesarët me fshesat e gjata

fshijnë copa terri mendime të vrara

dhe dita shfaqet e virgjër sërish

 

 

Pak kohë mbaj në duar

 

pak kohë nga koha e ikur e mbaj në duar

kohë e ngurtë si një disk ku flenë tingujt e fjalët

pak kohë në duar si një send i artë

aty ndjej hapat e tu të ndrojtur dhe puthjet

si frushëllima krahësh të shpendëve të heshtur

ti je aty në kohën që u ndal

je materja nga e cila koha u bë

je metali i çmuar i medalionit të kohës

pak kohë e ndala ndër duar siç mund të ndalet

një grusht uji nga lumi që vrapon drejt detit

apo siç ndal e djeg pellgu meteorët

kur netëve pasqyron kupën e qiellit

pi i etur në grushtat e mi të djeshmen

në fyt më ngec vetja

 

 

Nëse ju besoni

 

nëse ju besoni blini një libër

 tek vogëlushi në cep të rrugës

ai nuk di të lexojë ende 

por ka besim tek librat e tij të vjetër

mos u  çuditni kur vogëlushi    

do t’ju tregojë me pak fjalë

subjektin e don kishotit

ndonëse ende nuk di të lexojë

dhe këto libra i ka gjetur diku

në një bibliotekë të thyer

a në ndonjë librari të djegur

nëse ju vërtetë besoni

një libër tek ky vogëlush 

bliheni patjetër

ai është krejt i pafajshëm

dhe krejt i besueshëm

si këta libra të vjedhur