Zgjidhja inteligjente: Aeroporti i Vjenës, tani edhe termocentrali më i madh diellor i Austrisë

Zgjidhja inteligjente: Aeroporti i Vjenës, tani edhe termocentrali më i madh diellor i Austrisë

Postim promocional i “Eco Energi”

 

Flughafen Wien Group, i cili drejton Aeroportin Ndërkombëtar të Vjenës, tha se ka vënë në punë termocentralin më të madh diellor të Austrisë. Objekti ka një sipërfaqe prej 24 hektarësh.

 

Kryeqyteti i Austrisë synon të arrijë neutralitetin klimatik deri në vitin 2040 ose dhjetë vjet përpara Bashkimit Evropian në tërësi. Infrastruktura e transportit është një nga segmentet më sfiduese të ekonomisë, pasi qëllime të tilla ambicioze nënkuptojnë një kalim të shpejtë drejt teknologjive alternative të energjisë. Aeroporti Ndërkombëtar i Vjenës po drejton zgjidhjet e dekarbonizimit në nivel lokal.

 

 

Flughafen Wien Group pretendon se do të eliminojë emetimet e tij neto të dioksidit të karbonit, në të cilin termocentrali i ri diellor, më i madhi në vend, ka një rol të madh. Kompania, e cila gjithashtu operon aeroportet në Košice në Sllovaki dhe në Maltë, tha se objekti në Schwechat filloi prodhimin e energjisë elektrike.

 

Termocentrali i ri diellor mbulon një të tretën e nevojave elektrike të aeroportit

 

Në territorin e aeroportit të Vjenës janë instaluar 55,000 panele të reja të energjisë diellore në 24 hektarë. Prodhimi vjetor llogaritet në 30 GWh. Flughafen Wien më herët njoftoi se kapaciteti maksimal i objektit do të ishte 24 MW, që përkthehet në një maksimum prej 20 MW për t’u dorëzuar në rrjet. Kompania mbështetet në termocentralin diellor për të mbuluar një të tretën e konsumit vjetor të energjisë elektrike.

 

Investimi kap vlerën e 20 milionë eurove, nga të cilat 1.8 milionë euro janë shpenzuar në tremujorin e parë të këtij viti, sipas raportit të fundit financiar.

 

Flughafen Wien ka rënë dakord me kompaninë vendase të naftës OMV për të përdorur nxehtësinë e mbetur nga rafineria e saj aty pranë për ngrohjen e ndërtesave në aeroport. Për më tepër, Shwechat përdor energji gjeotermale dhe ka disa qindra automjete elektrike.

 

Schwechat për të gjeneruar më shumë energji sesa kërkon

 

Në aeroportin e Vjenës operojnë 250 firma. Qendra tashmë ka shtatë njësi më të vogla fotovoltaike. Kompania tha se do të instalonte panele të energjisë diellore në shtatë hektarë të tjerë dhe do të prodhonte më shumë energji elektrike sesa i nevojitet për ndërtesat dhe shërbimet e aeroportit.

 

Aeroportet janë një pjesë e vogël e sistemit të transportit ajror, kështu që kërkon gjithashtu aeroplanë më të rinj që konsumojnë më pak vajguri, si dhe rrugë fluturimi më efikase dhe vajguri neutrale karboni, tha anëtari i bordit të aeroportit Julian Jäger.

 

Aeroportet zakonisht kanë hapësirë ​​të madhe, duke përfshirë çatitë dhe parkingjet, që mund të përdoren për të instaluar panele fotovoltaike. Prodhuesit e pajisjeve po zhvillojnë zgjidhje për të shpërndarë reflektimin e dritës së diellit pasi zvogëlon dukshmërinë e pilotëve dhe kontrollorëve të fluturimit.